Vízibility mindenkinek

vissza a Projektek oldalra

Státusz: tervezett

Afrika és Magyarország kapcsolata a víz tükrében

Magyarország az Európai Unió tagjaként olyan kötelezettségeket is magára vállal az ország, amelyek talán még most is ismeretlenek, ilyen például a nemzetközi fejlesztés, vagy más néven NEFE. A globális világ újonnan felmerülő problémái megoldásra várnak, erre pedig az EU-nak is válaszolnia kell.

Ezért az EU-n belül Magyarországnak is szüksége van NEFE szakpolitikai stratégiára. Számos kutatás bizonyítja, hogy a magyarok számára egyelőre ismeretlen fogalmak ezek, illetve ebből fakadóan az ezek iránti elkötelezettség is alacsony szinten áll. Ha valamikor, ez 2015-ben megváltozhat. Ugyanis 2015 a Fejlesztés Európai Éve (European Year of Development, EYD). Idén jár le a határidő, amit 2000-ben az ENSZ 189 tagországa magára vállalt a Milleniumi Fejlesztési Célok eléréséhez. 

A célok között olyan globális problémák megoldása szerepelt, mint a szegénység és éhezés felszámolása, a nemek közti esélyegyenlőség elérése, illetve a legpusztítóbb betegségek terjedésének megállítása. Ezért lett 2015 az Európai Fejlesztés Éve.

Alapítványunk egyik legfontosabb tevékenysége a hazai szemléletformálás. Szeretnénk ha minden magyar állampolgár azonosan fontosnak tartaná a nemzetközi fejlesztést, segélyezést és saját lehetőségeihez mérten hozzá is járulna ehhez mindenki. Idén ezért különösen fontos küldetésünknek tekintjük a tájékoztatást a fentebb említett fogalmakról. Többek közt ezért indítottuk Vízibility mindenkinek – Afrika és Magyarország kapcsolata a víz tükrében projektünket. Célunk, hogy tájékoztassuk a magyar állampolgárokat az Unió és Magyarország által folytatott, Afrikára irányuló fejlesztési együttműködésről, mindenekelőtt a víz és egészségügy globális problémájára fókuszáltan, kiemelve az e területen eddigiekben elért eredményeket.

Miért a víz témája? Az elmúlt években számos NEFE projekt valósult meg Afrikában a víz és egészségügy területén, mely a magyar NEFE egyik prioritása. Országunk ezer szállal kötődík a vízhez, komoly tapasztalatokkal rendelkezünk ebben a témában, ezért úgy gondoljuk Magyarországnak vezető szerepe lehet az EU vízzel kapcsolatos fejlesztéseiben Afrikában.

Mi a projektünk közvetlen célja? Tájékoztatni és egyúttal ösztönözni szeretnénk a magyar állampolgárokat (elsősorban a fiatalokat), a kis és középvállalkozásokat illetve a civil szervezeteket arra, hogy kapcsolódjanak be az EU és ezáltal Magyarország Afrikára irányuló NEFE projektjeibe, fókuszáltan az egészségügy és víz globális problémájára. Ezúton egy virtuális-valós "VÍZIBILITY" közösséget illetve mozgalmat akarunk teremteni, elsősorban a közösségi média felületeinek segítségével valamint rendezvények szervezésével.

Ez pontosan mit jelent? 2015-ben folyamatosan tájékoztatást fogunk nyújtani az EYD-ről, a globális víz-problémáról, az erre adható lehetséges válaszokról, Magyarország, illetve a magyar állampolgárok szerepéről a probléma megoldásában. Hogy ezek a célok mennyire képeznek központi szerepet Magyaország NEFE stratégiájában, nagyszerűen kiderül abból, hogy pályázatunk megnyerte a Külgazdasági és Külügyminisztérium EYD pályázatkiírását. Ezáltal a KKM kiemelt támogatója lesz a projektünknek, de ha projektünk elnyerte tetszésedet, Neked is lehetőséged van a támogatásra.

A projekthez tartozó képek


Kapcsolódó aktuális hírek

2015. 10.
09
Öntsünk tiszta vizet a pohárba!

Öntsünk tiszta vizet a pohárba!

Kíváncsi vagy rá, hogy milyen fejlesztéseket hajtottak végre magyarok Afrikában a vízzel kapcsolatosan? Szívesen megtudnál többet a víz krízisről? Itt az idő! Látogass el www.vizibility.hu-ra

Megosztom másokkal is: megosztás: myspace megosztás: del.icio.us megosztás: twitter megosztás: facebook

vissza a Projektek oldalra
Afrikáért Alapítvány a twitteren English Afrikáért Alapítvány a facebookon Français

Partnereink

CargoRent.hu  A cégautókölcsönző Reaching Hearts for Kids - USA C.H. Robinson Europe Brussels Airlines Qatar Airways Charity March Weblink Nyitott szemmel Mindennapi Afrika - afrikai hírblog RTL Klub TV2 Adhat Vonal Magyar Afrika Platform Szövetség