"Afrika - magyar szemüvegen keresztül" (kattints a részletekért)

vissza a Projektek oldalra

Státusz: folyamatban


„Miért nem tudod elolvasni ezt a szöveget?”- kérdezte a Tanár bácsi Bilonda nevű kislánytól a College Othnielben. A lány csak nézett a táblára, és újra próbálkozott, de nem ment. Senki sem tudta, hogy miért nem tudott olvasni Bilonda, amíg egy rutin ellenőrzés során Erika öntésünk ki nem derítette, hogy a gyermek rosszul lát és szemüvegre van szüksége.
Raák Benedek optikus és Hardi Richárd szemész orvos szemügyre vették a College Othniel diákjait. Olvass tovább és tudd meg, hogy pontosan mit csináltak!

Miért nem tudod elolvasni ezt a szöveget?”- kérdezte a Tanár bácsi Bilondától a College Othnielben, a magyar támogatású kongói iskolánkban. A kislány csak nézett a táblára, és újra próbálkozott, de nem ment. A többi diák sokszor gúnyolódott Bilondán, és lenézték őt. A Tanár bácsi szólt a kislány szüleinek, hogy Bilonda nagyon rosszul teljesíti az olvasás terén. Tenni kellene valamit. A szülők azt gondolták, hogy rontás van a gyermeken, ezért nem tud jól olvasni. A helyzet továbbra is fennállt és nem tudta senki sem, hogy miért nem tudott olvasni a harmadikos gyermek, egészen addig, amíg egy magyar önkéntes Erika egy egyszerű szemvizsgálatot el nem végzett. A rutin ellenőrzés során Erika kiderítette, hogy Bilonda nem is buta gyermek, hanem csak rosszul lát és szemüvegre van szüksége.

Vajon megváltoztatta a vizsgálat és a megfelelő szemüveg a kislány életét? Igen!

A rendszeres látásvizsgálat, és egy megfelelő szemüveg megváltoztathatja és megkönnyítheti az ember életét. Doktor Hardi Richárd híres magyar szemész misszionárius, aki 20 éve gyógyítja betegeit a kongói dzsungelekben, és Raák Benedek optikus mester együtt „vették szemügyre” a College Othniel diákjait.

 

Benedek február végén utazott Kongóba, hogy a magyar támogatású iskolánkban optikai elméleti és gyakorlati tanulmányokat oktasson. Azonban Raák Benedek önkéntesnek nem csupán ez az egy útja volt, hanem a jövőben többször fog ellátogatni a College Othnielbe. Az elkövetkező évben még több kisdiáknak fog szakmát adni a kezébe valamint ennek segítségével a rászoruló gyermekeknek szemüveget tudnak biztosítani. 

Az „Afrika szemüvegen keresztül” projektünk szorosan kapcsolódik alapítványunk céljához és küldetéséhez, amely a gyakorlat- orientált tudásátadás és a pénzkeresésre alkalmas szakmák oktatása.

Az első képzés 2 és fél hét volt, ami megfelel a jelenlegi magyar OKJ képzés elméleti levelező tagozat óraszámának. Benedek a tananyagot részben a magyar minta alapján állította össze franciául, így a tanulók saját, személyre szabott tananyagból sajátíthatják el a szemészeti és optikai alapismereteket.

Az iskolából egyszerre egy turnusban 2 árva gyermekkel valamint 3 iskolás diákkal dolgozott együtt, végül pedig 5 rátermett kenyérkereső optikussal lett gazdagabb a világ. Ez az öt gyermek olyan tudás birtokába jutott, mellyel segíthetnek társaikon az iskolában és az árvaházban, emellett olyan szakmát sajátítanak el, mely pénzkeresési lehetőséget is jelent számukra, így esélyt kapnak a nyomorból való kitörésre is.

A tanulók megismerkedtek az emberi szem felépítésével és anatómiájával, ismereteket szereztek a szem fénytörési hibáiból, és azok korrekciós lehetőségeiről. A gyakorlati rész szemüvegkészítésre épült fel. Kerámiaköves kézi csiszológépekkel műanyag lencséket csiszoltak az adott keret formájára. A tanulók megtanultak dioptriát mérni, konvex és konkáv lencséket egyaránt sphérikus és tórikus felülettel.

A képzés ideje alatt Richárd testvér megvizsgálta iskolánkban tanuló és a környéken élő gyerekek látását, így kiderült, ha valakinek szemüvegre volt szüksége. A már képzett fiatal optikusokat pedig rögtön a mély vízbe dobták, ők készíthetik el az új okulárékat a beteg gyerekeknek.

Az oktatáshoz és az új szemüvegek elkészítéséhez szükséges gépeket és berendezéseket a Magyar Optikus Ipartestület és a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara jóvoltából tudtuk biztosítani. Ezek kézi és automata csiszoló gépek, különböző fogók és kézi szerszámok, szemüvegkeretek, valamint az oktatáshoz szükséges szemüveglencsék tömege.

Hálás köszönet Béres Jánosnak és a Magyar Pünkösd Közösségnek, hogy hozzájárultak a projekt sikerességéhez 3000 dollárral.

Az „Afrika szemüvegen keresztül” projektet összesen 1 000 000 forintból valósítjuk meg, amely tartalmazza Doktor Hardi Richárd és Raák Benedek utazását, szállását és étkezését. A teljes összeg 60 %-a, azaz 600 000 forint már rendelkezésünkre áll a Magyar Pünkösdi Egyháznak köszönhetően. A hiányzó 40 %-hoz Te is hozzájárulhatsz!

Ezzel a hosszú távú projekttel nem csupán azt kívánjuk elérni, hogy a College Othnielben tanuló gyerekeknek szemüveget biztosítsunk, hanem, hogy azon gyermekek, akik az optikus képzésben részt vesznek később társaikon segítsenek és kenyérkereső szakmát kapjanak.

Támogasd 1 000 forinttal a szemvizsgálatot és a szemüvegkészítést! Támogasd a kongói diákok egészségét és fejlődését!

A projekthez tartozó képek


Kapcsolódó aktuális hírek

2016. 03.
22
Optikus képzés az iskolánkban

Optikus képzés az iskolánkban

Alapítványunk célja, hogy az afrikai gyermekek és emberek kezébe azonnal használható szaktudást adjunk. Szeretnénk folyamatosan bővíteni a College Othnielben tanulható szakmákat, ezért indítottuk legújabb optikus képzésünket.

Megosztom másokkal is: megosztás: myspace megosztás: del.icio.us megosztás: twitter megosztás: facebook

vissza a Projektek oldalra
Afrikáért Alapítvány a twitteren English Afrikáért Alapítvány a facebookon Français

Partnereink

CargoRent.hu  A cégautókölcsönző Reaching Hearts for Kids - USA C.H. Robinson Europe Brussels Airlines Qatar Airways Charity March Weblink Nyitott szemmel Mindennapi Afrika - afrikai hírblog RTL Klub TV2 Adhat Vonal Magyar Afrika Platform Szövetség