HÍD

 

HID Afrikáért Program

Humanitárius Iskolák és Diákok Afrikáért

 

       Kik vagyunk?

Az AFRIKÁÉRT ALAPÍTVÁNY 2002 óta működik Magyarországon. Afrikában segélyezést és fejlesztést végzünk oktatási és egészségügyi területen, Magyarországon ismeretterjesztést és globális nevelést.

A 10 év során több mint 150 magyar oktatási és kulturális intézménnyel működtünk együtt ismeretterjesztő és kulturális előadások illetve programok szervezésében, tartásában.

 

A HID Afrikáért Program célja

 

A HÍD Afrikáért Program egy olyan kultúrákon átívelő virtuális hidat teremt afrikai és magyar diákok és iskolák között, melynek alappillérét képező „H-IDea” (humanitárius akció) megvalósítása során a magyar diákok közösen összefogva támogathatnak egy előre kiválasztott oktatási, szociális vagy egészségügyi fejlesztést Afrikában. A Program a fent említett humanitárius akción kívül olyan erős nemzetközi fórumot kíván létrehozni a részvevők között, mely további együttműködést valamint párbeszédet tud biztosítani globális kérdéseket illetve kulturális programokat illetően.

 

Kultúrákon átívelő virtuális híd

Együttműködési csatornát, virtuális hidat képez két kontinens iskolái és diákjai között, közelebb hozza őket egymáshoz, interaktív párbeszédet teremt, testvérosztályi, testvériskolai kapcsolatokat hoz létre.

H-IDea – segíteni kiváltság

Magyar iskolák és diákok számára lehetőséget biztosít, hogy globális problémák megoldásában innovatív ötleteik segítségével aktívan vegyék ki részüket egy nemes és példaértékű közös,figyelemfelkeltő jótékonysági akció, az ún. „H-IDea” (humanitárius ötlet) megvalósítása során, közösen összefogva támogassanak egy előre kiválasztott célt Afrikában, amellyel egyszersmind hozzájárulnak afrikai diáktársaik, családjaik és a környezetükben élők életszínvonalának javításához, másrészt általa átérezhetik jócselekedeteik mértékét és hasznosságát.

Nyitottság, tolerancia, globális felelősségtudat

A távoli országok problémájának tudatosítása és az azzal való foglalkozásnak köszönhetően a résztvevő magyar diákok és pedagógusok látóköre szélesedik, globális felelősségtudata, nyitottsága, tolerancia készsége növekszik nem csak afrikai személyek és kérdések, hanem más nemzetiségek valamint hazai környezetünk és problémáink megértése iránt is.

Közösségfejlesztés

A közös akcióban való részvétel, a közös célért való tevékenykedés, a közös gondolkodás összekovácsolja a résztvevő közösségeket, osztályokat és iskolákat.

 

Mi is az a H-IDea?

A diákok vagy iskolák kitalálnak és kidolgoznak egy humanitárius ötletet, akciót, melynek segítségével adományt tudnak gyűjteni az általuk támogatni kívánt célra. Ez a jótékonysági akció lehet egyszerű vagy újszerű – például színdarab, zenedarab, ének, figyelemfelkeltő akció, kiállítás, vásár –  a résztvevő diákok affinitása és tehetsége szerint.

Amennyiben valamelyik intézmény szeretne csatlakozni, de nincs még ötlete, nem tudja, hogyan kezdjen hozzá, akkor az Alapítvány segít megtalálni az iskolához/intézményhez legjobban illő H-IDeát illetve a támogatandó projektet. Az iskola vagy osztály előállhat új projekt ötlettel, de akár választhat egyet a már meglévő projektjeink közül is.

Az afrikai helyzettel és kultúrával való ismerkedéshez az Alapítványunk által szervezett kulturális és ismeretterjesztő előadásaink nyújthatnak segítséget.(Előadásaink ismertetője és különböző csomagjaink részletes bemutatása itt tölthető le.)

Az összegyűjtött adomány célba juttatását, felhasználását, illetve minderről a támogató iskola tájékoztatását az Alapítvány vállalja.

A HÍD program lelke a mozgalomszerűsége, mozgatórugói maguk a diákok, akik innovatív ötleteikkel és tenni akarásukkal hozzájárulnak a humanitárius célok eléréséhez. Egy szép példa erre a Hunfalvy János Kéttannyelvű Szakközépiskola őszi rendezvénye, amelyről szóló cikk elérhető itt.

 

Online jelentkezési lap itt érhető el.

A HÍD Programról bővebben  itt olvashatnak.

 

AFRIKÁÉRT ALAPÍTVÁNY Levelezési cím és iroda: 1052 Budapest Váci utca 16/A, E-mail: , Tel./Fax: 06/1/332-1054, 20/7722279, Honlap: www.afrikaert.hu, www.hagyjnyomot.hu

Afrikáért Alapítvány a twitteren English Afrikáért Alapítvány a facebookon Français

Partnereink

CargoRent.hu  A cégautókölcsönző Reaching Hearts for Kids - USA C.H. Robinson Europe Brussels Airlines Qatar Airways Charity March Weblink Nyitott szemmel Mindennapi Afrika - afrikai hírblog RTL Klub TV2 Adhat Vonal Magyar Afrika Platform Szövetség